Pořídili jste si křečka a nevíte, jak si s ním hrát mimo klec? Máme pro vás několik tipů, jak si pořádně užít s vaším zvířátkem, aby to bavilo vás oba. Plus se dočtete, na co si dát pozor, ať si váš mazlík neublíží.

Věci, které udělejte, než křečka vyndáte

Před samotným vytažením křečka z klece, zkontrolujte několik věcí. Prostor vždy upravte tak, aby si vaše zvířátko nemohlo ublížit. V místnosti, kde chcete s křečkem pobývat udělejte tyto věci:

Odstraňte všechny nebezpečné věci

V případě, že se křeček dostane ke kabelům, stává se, že do nich začne hlodat. Pokud se prohlodá dost hluboko, vašeho křečka zabije elektrická rána. Je potřeba všechny kabely schovat, nebo jinak zajistit. Tento malý tvoreček možná zkusí ochutnat i některé květiny, které doma pěstujete. Zjistěte si předem, které jsou jedovaté a ty dejte do jiné místnosti. Jsou to například azalky, oleandry, narcisy apod. Zda je vaše květina jedovatá, zjistěte na internetu.

Zavřete ostatní domácí mazlíčky

Bydlí s vámi doma další mazlíčci? Máte kočku nebo psa? Zavřete je na tu chvíli do vedlejší místnosti. Za prvé tím předejdete zbytečné nehodě, i když si myslíte, že je křeček před nimi v bezpečí. Za druhé tím snížíte míru stresu u křečka. Křeček je cítí a nevysvětlíte mu, že je to v pořádku. Že se nemusí bát. Váš malý hlodavec v přítomnosti dalších velkých zvířat může být nervózní a spíše se pokusí o útěk.

Křečka vždy hlídejte

Když si hrajete se svým křečkem mimo klec, je to otevřené teritorium. Tento malý tvoreček se protáhne i úzkými otvory. Velmi dobře ho hlídejte a nikdy ho nenechávejte zcela bez dozoru. V případě útěku vám chytání křečka zabere několik hodin, i dní.

  • Raději si nehrajte s křečkem poblíž různých škvír, do kterých může zalézt. Schová se pod skříň, za skříň, pod pohovku… Je velmi rychlý.
  • Vždy zavřete všechny dveře vedoucí do pokoje. V případě útěku bude snazší ho chytit.
  • Jestliže máte větší a přehlednou koupelnu, hrajte si s křečkem tam. Nezapomeňte raději zavřít prkénko od záchodu.
  • Zvažte koupi ohrádky pro drobné savce, ušetří vám spoustu starostí.
  • Použít lze také dětský bazének, kde se křeček může volně pohybovat.

Předcházejte pádům z vysokých míst

Křeček nemá příliš vyvinutý instinkt na pád z výšek. Pokud ho tedy necháte běhat po stole, pultu nebo nějaké skříňce, dobře ho hlídejte. Buďte stále ve střechu a připraveni ho chytit, kdyby padal. Dávejte opravdu bedlivý pozor. Většinou skočí během vteřiny. Křeček vždy pobíhá po stole, čmuchá z okrajů směrem dolů. Pak popobíhá o kousek vedle, opět začmuchá dolů, potom zase jinam a najednou šup a skočí. Bývá to nečekané a vaše zvířátko si může hodně ublížit. Co dělat v případě pádu, se dozvíte v článku nemoci u křečků.

Plán v případě útěku

Někdy, i když se opravdu snažíte, něco se stane a váš křeček uteče. Nevyčítejte si to, jsou to mistři útěku. Důležité je nepanikařit a zachovat chladnou hlavu. Víte, v jaké místnosti váš křeček je? Dejte pozor, aby z ní neunikl. Pokud netušíte, raději zkontrolujte zavřený záchod a dveře ven. Pak začněte opatrně prohledávat prostor.

  • Začněte hledat v blízkosti klece.
  • Dívejte se do menších prostor. Pod nábytek, za nábytek, mezi polštáře na gauči, na poličky, do bot, do krabic…
  • Pokud se vám ho nepodaří najít, nezoufejte. Nechte otevřená dvířka do klece. Do ní dejte jeho oblíbené jídlo. Z oblíbeného jídla také vytvořte cestičku před klecí směrem k dvířkům. Zhasněte světla a počkejte, až se křeček objeví a do klece vleze.
  • Jestliže ani to nezabere, stále nezoufejte. Než půjdete spát, přichystejte křečkovi na hromádku dobroty a prostor kolem posypte moukou. Křečkovi se mouka nalepí na nožičky a jeho stopy vás dovedou do jeho skrýše.

Venčete křečka mimo klec každý den

Pro zdravý a šťastný život vašeho křečka je dobré nechat ho každý den pobýt nějakou chvíli mimo klec. Je to velká zábava! Důležité je křečka správně vyndávat z klece a hrát si s ním v bezpečném a uzavřeném prostoru, jak bylo zmíněno v bodech výše.

Pořiďte svému křečkovi běhací kouli

Plastový balon na běhání je skvělou zábavou mimo klec. Křečka umístíte dovnitř a on v bezpečí prozkoumává váš domov. Je to takové křeččí kolo na cesty. 

  • Zkontrolujte, zda jsou průduchy na vzduch neucpané.
  • Před každým použitím umyjte kouli mýdlovou vodou a nechte ji pořádně uschnout.
  • Tuto zábavu limitujte na 10–15 minut. Poté už by se to křečkovi nemuselo líbit. Dopřejte mu po tomto pohybu vodu a jídlo.

Vyrobte bludiště

Vyrobte křečkovi klasické bludiště skrz které vede jedna správná cesta a on ji musí najít. To vyrobíte třeba z kartonové krabice nebo jiných pevných materiálů. Do tohoto bludiště umístěte na různá místa dobrůtky a pozorujte vašeho malého kamaráda, jak je objevuje. Celé bludiště vložte do velké bedny, ať si pojistíte, že vám křeček v nestřežené chvíli neuteče pryč. 

Ohrádka jako hřiště

V nějaké větší krabici nebo ohrádce vytvořte křečkovi hřiště. Postavte mu nebo kupte různé prolézačky. Přes tuto ohrádku nebo krabici přetáhněte síť. Ta zajistí, že váš malý hlodavec neuteče. Toto hřiště sem tam přestavte a poupravte, ať má změnu. Měňte občas i hračky, ať je co prozkoumávat. Několik tipů z domácích potřeb:

  • Ruličky od toaletního papíru nebo kuchyňských ubrousků
  • Krabice od papírových kapesníků
  • Krabice od bot
  • Papírové pytlíky
  • Rampy (podepřený kus dřeva nebo papírové tuby)
  • Menší papírové krabice

Tyto věci se dají i různě kombinovat a vytvářet tak složitější prolézačky. 

Sledujte, jak váš křeček hromadí jídlo

Víte, že křeček ve svých lícních váčcích dokáže unést až polovinu své vlastní hmotnosti?  Rozptylte zrníčka a různé drobečky po stole a sledujte, jak je vaše zvířátko sbírá a dává dohromady. Ale dávejte pozor, čím křečka krmíte. Přečtěte si, co jí křeček a co křeček nesmí. Vyhněte se těmto potravinám:

  • Pizza
  • Čokoláda
  • Bramborové lupínky
  • Solené oříšky
  • Cokoliv soleného
  • Apod.

Už záleží na vás, jakou formu pozornosti svému chlupatému kamarádovi nabídnete. Od vytvoření si z vás prolézačky, až po sledování křečka, jak prochází a zkoumá vámi vyrobené hřiště – bude to pro vás oba skvělá zábava. V každém případě se svým křečkem vždy zacházejte opatrně, ať mu neublížíte. Ať už v kleci nebo mimo ni.

A jak si hrajete se svým křečkem mimo klec vy? Podělte se s ostatními o nové tipy v komentáři. Článek sdílejte s dalšími křečky 🐹.

Přihlásit k odběru
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Jitka
3 měsíců před

Běhací koule je zastaralý a od autora zřejmě-omlouvám se- opsaný názor. V kouli je křeček většinou ve stresu, má málo vzduchu,koule jsou barevné takže má najednou jiný pohled atd. Křeček nemůže říct jak se cítí. Nechci se nikoho dotknout ;-), zabývám se chovem zvířat trochu víc do hloubky a po několika chybách si vždycky přečtu o zvířátku které si chci pořídit nejlépe na stránkách klubu. Přeju vše dobré lidem i zvířatům…